Senast uppdaterad: 11/18/2015
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Ekonomi i vardagen


Din ekonomi

Det är ibland svårt att få pengarna att räcka till det man måste eller vill köpa. Hyra, mat,  telefon, kläder – listan kan göras nästan hur lång som helst, men allt kostar. Det är lätt att pengarna försvinner alldeles för fort om man inte tar kontrollen över sin ekonomi. Genom att göra en budget får du en bra överblick över din ekonomi och kan göra nödvändiga förändringar.

Budget

När du gör en budget skriver du ner alla dina inkomster och utgifter, och jämför dem. När du ska komma igång med en budget kan det vara bra att använda Konsumentverkets beräkningar som en jämförelse. Du kanske, utan att tänka på det, har ovanligt höga utgifter för något? Med hjälp av din budget ser du lättare vilka förändringar som eventuellt behöver göras.

I samband med att du gör din budget är det bra att se över alla dina kostnader. Du kan t ex se över dina försäkringar, elavtal, samt telefon-, mobil- och Internetabonnemang, och jämföra med olika bolag.  

Du bör också titta på om du kan öka inkomsterna. Kan du öka din arbetstid, eller begära skattejämkning? Har du ansökt om de bidrag du kan vara berättigad till? Det är dock oftast lättare att påverka kostnaderna, än inkomsten.

I menyn till vänster hittar du exempel på en budget baserad på Konsumentverkets siffror från 2015 års "Koll på Pengarna"

 

 


Genvägen