Senast uppdaterad: 10/06/2016
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Skuldsanering


Skuldsanering är en möjlighet för någon som är svårt skuldsatt att få sina skulder helt eller delvis avskrivna. Man kan i princip bara få skuldsanering en gång i livet. Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogdemyndigheten. Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa dig med din ansökan, eller så kan du fylla i blanketten själv och skicka in. 

Ansökningsprocessen

När du kommer till oss på Konsument Boden för hjälp med din ansökan, så börjar vi med att göra en budget tillsammans för att se hur din ekonomi ser ut. Vi jobbar tillsammans med att samla in och sammanställa skulduppgifter. Vi hjälper dig att räkna ut ditt betalningsutrymme, d v s hur mycket du har möjlighet att betala på dina skulder varje månad. Slutligen skriver du ett personligt brev som bifogas ansökan. Där beskriver du din situation, och hur skuldsättningen har uppkommit.

Under ansökningsprocessen har vi flera möten. Vanligtvis tar det ca 2-3 månader att färdigställa en skuldsaneringsansökan.

Handläggning hos Kronofogdemyndigheten

När ansökan kommit till Kronofogden prövar de om du uppfyller skuldsaneringslagens krav. De tittar bland annat på:

  • att du på ett aktivt sätt medverkar under ansökningsprocessen
  • hur skulderna har uppkommit
  • hur lång tid det tar för dig att bli skuldfri på egen hand

Handläggningstiden varierar något, men man får räkna med att det tar ca 6 - 8 månader från det att ansökan kommit till Kronofogden innan man har ett beslut.

Efter beslut 

Om du beviljas skuldsanering innebär det att du lever på existensminimum i 5 år. Alla pengar därutöver går till att betala av på dina skulder, enligt en betalningsplan som Kronofogden upprättar. Du sköter betalningarna själv, enligt betalningsplanen. Vi på Konsument Boden kan hjälpa dig att komma igång med betalningarna. Efter 5 år är du skuldfri. 

Om Kronofogdemyndigheten inte beviljar din skuldsaneringsansökan, har du möjlighet att överklaga. Vi kan hjälpa dig med detta. Får du avslag finns det alltid möjlighet att vänta en tid, och sedan prova att ansöka igen.


Ring 0921-629 29 om du har frågor kring skuldsanering, eller vill boka tid för rådgivning.

Välkommen!


Länkar


Genvägen