Senast uppdaterad: 11/18/2015
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Ung ekonomi


Att ha hand om din ekonomi innebär att stå på egna ben, men det betyder också att du måste ha koll. Koll på att räkningarna betalas i tid, och att du har rätt försäkringar. Koll på att dina inkomster räcker till dina utgifter. Ett bra sätt att få kontroll på ekonomin är att göra en budget - en översikt över dina inkomster och utgifter. 

Budget


Det är inte alltid så lätt att göra en realistisk budget. Vilka kostnader behöver jag ha med? Hur mycket kostar olika saker? Fasta utgifter som till exempel hyran, är lätta att kalkylera. De rörliga utgifterna är de som varierar från månad till månad. De är betydligt svårare att uppskatta. Ett bra tips är att föra kassabok under en period, så att det blir lättare att se ungefär vilken nivå dina utgifter ligger på. Längst ner på sidan finns en budgetmall som du kan använda för att göra din egen budget.

En del utgifter kan vara lätta att glömma när man gör en budget, som till exempel tandläkar- och läkarbesök. Det är bra att försöka sätta av en mindre summa varje månad till den typen av utgifter.

En post i hushållsekonomin där man brukar kunna spara lite pengar är matkontot. Att äta ute varje lunch, och kanske en pizza på vägen hem, är både bekvämt och gott. Men det är också rätt dyrt, och sett över ett helt år handlar det om tusenlappar som du sparar in genom att ha med matlåda och laga mer mat själv.

När du har funderingar kring din ekonomi kan du vända dig till kommunens budget- och skuldrådgivare, 0921-629 29. Du kan höra av dig för att diskutera, få svar på dina frågor eller boka tid för ett besök. Rådgivningen är kostnadsfri!

 

Välkommen!


Länkar


Genvägen