Senast uppdaterad: 11/18/2015
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Vad kostar krediten


Att låna kostar alltid. Men kostnaderna varierar för olika krediter. Kreditkostnaden är mycket viktig att ta reda på innan något avtal skrivs under. Om du behöver hjälp att räkna ut vad krediten kostar, både i kronor och i procent (effektiv ränta), kan du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare. Du får också hjälp med att ta reda på vilket betalningsutrymme du har, detta är viktigt att veta innan du skriver på kredithandlingar.

Avbetalningsköp

Du bör veta följande innan du binder dig vid ett avbetalningsköp:

  • vad varan kostar om du betalar kontant
  • vad varan kommer att kosta om du tar den på avbetalning (här avses totala kostnaden d v s kontantpris, räntekostnader i kronor, aviseringskostnader, uppläggningskostnader, eventuell handpenning)
  • vad månadskostnaden blir
  • hur många månader du ska betala

Räkna ut vad det blir för slutsumma när månadskostnaden multipliceras med antalet månader. Den summan ska inte bli högre än totalkostnaden.

Räntefri kredit

Det är lätt att falla för frestelsen att köpa nu och betala sen. Speciellt när du erbjuds en så kallad räntefri kredit. Räntefritt betyder dock inte att det är gratis att låna. Istället för att ta ut ränta, tar butiken betalt genom uppläggningsavgifter och aviavgifter. Även här är det viktigt att räkna ut en totalsumma inklusive avgifter.

Det gäller också att vara noga med att betala i rätt tid. Kommer månadsbetalningen för sent kan den räntefria krediten övergå till en vanlig kontokredit med ränta.

Obetald skuld växer snabbt

Även om skulden i sig är liten, kan den växa snabbt om du inte betalar den. En skuld som ursprungligen var på 100 kr, kan efter påminnelse och inkassokrav vara uppe i 310 kr. Om skulden fortfarande inte blir betald går den ofta vidare till Kronofogden. Då läggs det på ytterligare kostnader för till exempel betalningsföreläggande och indrivning. Totalt sett innebär det att de 100 kr du var skyldig från början, har växt till en skuld på 1 550 kr.

Som du ser i exemplet är det viktigt att betala skulden i tid, annars kan det bli dyrt.


Länkar


Genvägen