Senast uppdaterad: 08/31/2016
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Fem bra saker med Boden


Närhetsliv

Näringsliv

En plats att besöka

Häststaden

Hållbarhet i fokus

I Boden är det lätt att få ihop sin vardag. Det är nära till skolor, shopping, naturupplevelser och andra saker som får den moderna människans livspussel att gå ihop. En stor fördel är boendet. Det är väldigt få platser som erbjuder samma möjlighet att hitta ett attraktivt hem. Här finns lediga tomter där bygglov går fort att få. Det finns stora valmöjligheter.

Mndre än en timme bort har du flygplatsen i Luleå som kan ta dig till världens hörn. Det är också nära till Luleå tekniska univetrsitet. Det är det vi menar med ordet närhetsliv.

I Boden har vi skapat bra förutsättningar att driva företag. Vi har en stor utveckling inom branschen för datacenter. Det är en rejäl framtidsbransch där Boden erbjuder ypperliga förhållanden för etableringar. Här finns klimatsmart el, ett gynnsamt klimat och kylning från den vackra älven.

Självklart finns det fler blomstrande branscher. Byggbranschen, hälsovård, handeln, industrin och besöksnäringen är några exempel på sådana branscher. Det är lätt att driva mindre företag här och antalet ökar ständigt. Att det finns så pass många företag gör att ungdomsarbetslösheten är relativt låg här. Den totala arbetslösheten är också låg i Boden och sjunker snabbare än i resten av Sverige.

Besöksnäringen i Boden är som ett eget kapitel. Trots att kommunen saknar kust så besöker närmare 150 000 Boden varje år. En stor del av besökarna kommer från Norge. Vad lockar dem till Boden?

En sak är de fantastiska badmöjligheter Boden erbjuder året runt. Fiske och andra naturupplevelser är en annan sak. Här finns många skidanläggningar, upplevelser i westernmiljö och ett av världens mest unika hotell, Treehotel i Harads.

Hästar ett vackert djur och en viktig del i Bodens utveckling. Det är också en viktig del av Bodens militärhistoria. Nyproducerade stall fungerar som en fritidsgård för barn och unga. Travbanan ger stor uppmärksamhetför Bodens kommun. Boden är också en attraktiv plats för dig som är ute efter en egen hästgård.

Det ger intäkter till kommunen och ger en mer levande bygd. Boden utgör ett nav i norra Sveriges hästnäring.

Bodens kommun har under lång tid jobbat med klimatsmarta åtgärder. Det är en lyx som ofta är reserverad för större städer. Boden har länge varit noga med återvinning och vi har egen biogasproduktion. Under senare år har kommunen sponsrat framgångsrika forskningsprojekt inom cirkulär ekonomi.

I Boden finns flera framgångsrika företag inom miljöteknik. Det är en bransch som, föga förvånande, är på frammarsch.

I Boden har vi en unik miljö, den är värd att bevara.


Genvägen