Senast uppdaterad: 11/22/2017
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Boden, västbanken och vänorten Betlehem


Betlehem ligger på nuvarande västbanken. Den ligger cirka en mil söder om Jerusalem och är belägen drygt 750 meter över havet. Betlehem är huvudstad i distriktet Betlehem. Stadsområdet innefattar också orterna Beit Jala och Beit Sahour.

Betlehems början och utveckling

Området där Betlehem ligger var bebott redan under bronsåldern. Området ligger i bergslandet i Judeen och historiskt var staden rätt obetydlig. Området har haft betydelse för anhängarna av olika trossamfund.

Den 21 december 1995 blev Betlehem ett av de områden som de Palestinska myndigheterna kontrollerade. Enligt Matteus- och Lukasevangeliet var det i Betlehem som Jesus föddes. Enligt den kristna tron i alla fall. I Betlehem finns ett katolskt universitet. Det grundades av självaste Vatikanen.

1967 ockuperades Betlehem av Israel. Det blev följden av sexdagarskriget. Israels barriär på västbanken finns i staden.

Betlehems nutid och framtid

Befolkningsantalet är cirka 40 000. Betlehem är hemorten för en av de största grupper palestinska kristna i Mellanöstern. Huvuddelen av invånarna i Betlehem är inte längre kristna. Däremot finns det en särskild stadga som kräver att borgmästaren och majoriteten i kommunalrådet måste vara kristna.

Betlehem har ett eget universitet som grundades så sent som 1989.

Betlehem och världen

Inne i Betlehem finns som pilgrimsmål och sevärdhet bland annat den så kallade Födelsekyrkan. Den byggdes av kejsare Konstantin den store över den plats där traditionen berättar att Jesus föddes. I närheten finns den grotta där Hieronymus sägs ha bott i trettio år medan han översatte Bibeln till latin.

Betlehem och Boden

Betlehem blev Bodens fjärde vänort och avtalet skrevs så sent som 2014. Till jul tänds Fredens ljus på Medborgarplatsen i Boden. Ljuset kommer från Betlehem och förs till Sverige av scoutrörelsen. Betlehem är en stad på nuvarande Västbanken, omkring en mil söder om Jerusalem och belägen 765 meter över havet. Den är huvudstad i distriktet Betlehem. Betlehems stadsområde innefattar också de små orterna Beit Jala och Beit Sahour.  Den 21 december 1995 blev Betlehem ett av områdena under den Palestinska myndighetens fulla kontroll.

Enligt Matteus- och Lukasevangeliet och den kristna traditionen var det här som Jesus föddes. Betlehem har ett katolskt universitet som grundades under ledning av Vatikanen.

Den nuvarande befolkningen uppgår till omkring 40 000. Betlehem är hemort för en av de största grupperna av palestinska kristna i Mellanöstern. Den kristna befolkningen är inte längre i majoritet, men en särskild stadga kräver att borgmästaren och majoriteten i kommunrådet ändå måste vara kristna.

Sevärdheter

Inne i Betlehem finns som pilgrimsmål och sevärdhet bland annat den så kallade Födelsekyrkan, byggd av kejsar Konstantin den store över den plats där traditionen berättar att Jesus föddes. I närheten finns den grotta där Hieronymus sägs ha bott i trettio år medan han översatte Bibeln till latin.

X


Länkar


Genvägen