Senast uppdaterad: 10/05/2017
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Katt


Att ha sällskapsdjur är för många människor till både nytta och nöje.

Du och ditt sällskapsdjur är säkert de bästa vänner och du försöker ta hand om det på bästa sätt. Men att ha djur innebär en hel del ansvar och hänsynstagande.

I djurskyddslagen ��ppnas i nytt f��nsterges bestämmelser om hur djur ska skötas för att försäkra att de mår bra.

Länsstyrelsens Servicetelefon för djurskyddsfrågor��ppnas i nytt f��nster
Ring 010-22 55 499 mellan kl. 9-12 och 13-15 så får du prata med en djurskyddshandläggare.


Katter kan ibland ställa till besvär. Vanligast är föroreningar i sandlådor, trappor och altaner.

Kattägarens skyldigheter

Grundregeln är att kattägaren ska ha regelbunden tillsyn över sin katt, ge den mat och vatten och den vård den behöver samt sköta den så att den inte orsakar olägenhet för andra.

Då katten har egen fri vilja kan den ibland orsakar bekymmer för andra, därför är det viktigt att du som ägare håller nödvändig kontroll på din katt så den inte stör i omgivningen.

Katten bör vara märkt, så att ägaren kan nås vid behov. En kastrerad katt blir ofta lugnare, och har mindre revir. Det går att lära katten att gå på sin egen kattlåda även utomhus, sätt en sandlåda på din uteplats så behöver den inte gräva i någon annans.

Besväras du av kringströvande katter?

Det finns ingen lag som förbjuder folk att släppa ut sin katt. Så om du besväras av katter är det din sak att freda din tomt, naturligtvis utan att skada katterna.

Tips

Katter gillar inte citron så ett tips är att strö citronsyra i sandlådan eller rabatten. Blanda vatten och pressad citron/citronsyra i en flaska och spraya på de ytor som du vill att katter ska undvika.

Har du problem med djur som stör, ska du i första hand ta kontakt med djurägaren. Om ni inte kan lösa problemen själva kontakta samhällsbyggnadskontoret tel 0921-62000, vx.


Genvägen