Senast uppdaterad: 10/06/2014
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Northern light pride 2018


03/08/2018

En trygg plats finns inte alltid. Bodens 2018 bli året då staden blir välkomnande för fler människor. 22-25 mars 2018 anordnas Bodens första Pridefestival, Northern Light Pride.

När Bodens regnbågsflaggor vandaliserades den 3 juli 2017 dök en idé upp i huvudet på Bodensaren Lotta Stýven. Hon gick ut med en uppmaning att regnbågsbomba staden och med det kom det även många förfrågningar om att starta en egen Pridefestival i Boden.

Så nu, efter mycket slit och många engagerade Bodensare, går Bodens första Pridefestival av stapeln 2018. Det är en festival som går i jämlikhetens- och regnbågens färger.

En Pridefestival i Boden föddes 

När Rickard Söderberg fick höra att Prideflaggorna i Boden hade bränts ner tog han till sociala medier för att gå till motangrepp genom att utlysa en manifestation. Rickard sa att han personligen vill hissa en ny Prideflagga i Boden för att ersätta de nedbrända. Rickard Söderberg inviger Bodens första Pridefestival, Northern Light Pride, med att hissa en ny Prideflagga på medborgarplatsen innan han uppträder på Folkets hus på kvällen. Du kan säga att från motståndet föddes ett fredligt svar i form av en Pridefestival, för alla och till alla.

Festivalen vill förändra attityder. Det finns fortfarande många förutfattande meningar om HBTQ- personer. Det vill festivalen utmana med bland annat utbildningar för ungdomar och lärare. Du som besöker kan bland annat lyssna på verkliga personers erfarenheter. Genom den ska du inspireras, utbildas och se vilket värde det finns med olika människor.

Innehåll på Northern Light Pride

Maxida Märak uppträder på fredagen, hon är känd för att stå upp för vad hon tror på och allas lika rättigheter. Hon producerar hiphop på ett unikt och nyskapande sätt där Sápmi alltid är normen. Hon blandar hård rap, hookiga refränger och tunga elektroniska beats med sin magiska jojk. Något som ytterst få i världen experimenterat med.

På lördagen besöker Thomas Sekelius festivalen. Thomas är en känd youtuber och vloggare med cirka 300 000 följare. Han kommer att föreläsa om hur det är att komma ut som homosexuell och hur man blir starkare i sig själv. Lördagen är också när Prideparaden äger rum, klockan 15.00 avgår den från Kvarnängen med musik och regnbågar i vinterns mest färgglada uppvisning. 

Festivalen är fullspäckad med musik, film, teater och föreläsningar. Vilda kidz håller i barnaktiviteter och du kan även gifta dig på drop in-vigslarna under lördagen.

Northern Light Pride tar plats och står upp för allas lika värde och rättigheter. Alla är välkomna på festivalen.

Hela programmet finns på www.bodenevent.se
Kontaktperson: Lotta Styven
E-post: lotta.styven@boden.se
Telefon: 070-5177686

Genvägenopendocument, id=7EF13C44356F73BEC125824A0047A64E