Senast uppdaterad: 10/06/2014
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Pressmeddelanden


Välj år: 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011

Sundsbron öppnas 31 dec kl 10.00

2015-12-30
På nyårsafton öppnas Sundsbron för trafik efter brobytet. Öppnandet sker kl 10.00 i närvaro av tekniska utskottets ordförande Sead Maglic.

Kraftsamling för jobb åt unga i Boden

2015-12-28
Bodens kommun och Arbetsförmedlingen går in i samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten. Idag tecknades ett långsiktigt samverkansavtal med mål att sänka arbetslösheten med fem procentenheter till år 2020.
- Avtalet visar att samhället är villigt att ta ansvar även för de ungdomar som har det svårt på arbetsmarknaden. Ta det som ett nyårslöfte, säger kommunalrådet Kenneth Backgård.

Inbjudan till mediainformation 28 dec kl 11.00

2015-12-23
Media inbjuds till information i Bodens stadshus, plan 4, måndag 28 dec kl 11.00.
Informationen gäller samverkan mellan Bodens kommun och Arbetsförmedlingen i syfte att minska ungdomsarbetslösheten.

Nordpoolen i Boden firar 20 år

2015-12-15
Äventyrsbadet Nordpoolen i Boden invigdes den 15 dec 1995. Inför 20-årsjubileet har anläggningen fått en första ansiktslyftning och firar nu med olika erbjudanden och överraskningar för besökarna.

Utdelning av utmärkelse för rådigt ingripande

2015-12-14
Årets utmärkelser för rådigt ingripande delas ut tisdag 15 dec kl 14.00 hos Räddningstjänsten i Boden. Media hälsas välkomna.

Inbjudan till mediainformation 3 dec kl 11.00

2015-12-02
Bodens kommun inbjuder representanter för media till information vid Svedjans reningsverk i Bodsvedjan torsdag 3 dec kl 11.00. Vid tillfället presenterar vi uppdaterad information om utfallet av de kontroller som kommunen utfört av utsläppsvattnet.

Inbjudan till mediainformation

2015-12-01
Ökad dialog och långsiktighet ska skapa mer tillväxt i Boden. Bodens kommun och Företagarna i Boden är eniga om målsättningen.
Mer information lämnas onsdag 2 dec kl 10.00.
Plats: lobbyn, hotell Bodensia i Boden (Kungsg 47).

Jögge ”Surolle” Sundqvist till Bodens stadsbibliotek

2015-11-25
En av Sveriges mest kända slöjdare, Jögge ”Surolle” Sundqvist, besöker Bodens stadsbibliotek torsdag 26 november kl. 18.00. Han kommer att dela med sig av berättelser om slöjd och folkkonst.

Bodens kommun visar vägen

2015-11-18
Bodens kommun fick inte ta emot årets Visa Vägen-pris. Boden placerade sig i topp tre, men vinsten gick till Roxtec International.

Priset delas ut till en arbetsgivare som gjort insatser för att göra arbetsmarknaden tillgänglig för personer med olika funktionsnedsättningar.

- Vi är stolta över placeringen och ser det som ett åtagande för framtiden, kommenterar kommunalrådet Inge Andersson.

Klart med ny ekonomichef i Bodens kommun!

2015-11-12
Bodens kommun har bestämt sig. Det blir Lena Lundberg som blir ny ekonomichef. Hon tillträder i mitten av februari.

- Lena Lundberg har en bred erfarenhet med sig och kommer att spela en viktig roll i Bodens kommun, säger kommunchefen Anders Sandberg.

Lena Lundberg kommer närmast från en tjänst som redovisningschef vid Norrbottens läns landsting.

Lärarna i Boden delar kunskap på sju minuter

2015-10-26
För första gången drar nu TeachMeet igång i Boden. Ett informellt möte för och av lärare, där de lärare som vill under två eller sju minuter presenterar något de önskar dela med sig av. Första radens åhörare är försedda med mjukisdjur som kastas på den som inte lyckas hålla tiden.
- Vi har har fått otroligt god respons och många deltagare, säger Andreas Wåhlström, samordnare av mötet.

Öppet stadshus på lördag

2015-10-12
På lördag, 17 oktober, håller Bodens kommun stadshuset öppet mellan klockan 10.00 och 13.00. Syftet är att underlätta för medborgarna att träffa tjänstepersoner och politiker och även informera om allt kommunen gör.

Gällande branden på gruppbostad i Bredåker

2015-10-09
Under morgonen började en gruppbostad i Bredåker, Boden, att brinna. Boendet har sex platser och kommunens kunder har evakuerats till ett tillfälligt boende. I skrivande stund har en person förts till sjukhus och en person saknas.

Mats Berg blir ny kommunchef i Boden

2015-10-05
Bodens nya kommunchef blir en lokal rekrytering – Mats Berg, 52, återvänder till hemkommunen efter bl a 6 år som kommunchef i Piteå.
- Mats har en stabil chefserfarenhet med sig, inte minst ett stort kontaktnät, säger kommunalrådet Inge Andersson.

Minnestavla över gruvbrytningen som gav berget nytt namn

2015-09-30
Har det funnits gruvor i Boden? Den frågan väcktes förra hösten på sociala medier. Harriet Lundström kom då med ett medborgarförslag till Bodens kommun om att en minnestavla över gruvbrytningen skulle sättas upp vid Gruvberget. Nu är den på plats.

Flyktingar vill tacka svenska samhället

2015-09-15
Syriska flyktingar i Boden tar initiativ till en manifestation för att tacka det svenska samhället. Den genomförs tisdag 15 sep kl 15.30 på Centrumtorget i Boden.

Ormar, Surolle och en blodig kniv på Bodens stadsbibliotek i höst

2015-09-12
Det blir en händelserik höst på Bodens stadsbibliotek. I höstens program syns bland andra Surolle - slöjdaren Jögge Sundqvist och spänningsförfattaren Lars Pettersson. I slutet av oktober ringlar ormar in på biblioteket, när Norra Norrlands herpetoligiska förening föreläser.
För barn och unga bjuder biblioteket på en barnboksvecka i november och nyheter som fredagsmys för föräldralediga och en öppen bokcirkel för ungdomar. Och så är den populära babysången tillbaka under ledning av Madde Lundberg.

Fredagsmys för föräldralediga på Stadsbiblioteket

2015-09-09
På fredag börjar Fredagsmys för föräldralediga på Stadsbiblioteket.

Bodens kommun ger service av toppklass till företagen

2015-09-07
I årets mätning av kommuners service till företag lyfter Boden upp till 12:e plats i landet. När det gäller handläggning av bygglov placerar sig Boden på tredje plats, med samma poäng som ettan.
- Vi är stolta över placeringen. Den är ett kvitto på det goda arbete som kommunens personal gör, men även ett tecken på att kontakten mellan företag och kommun blir allt bättre, kommenterar kommunledningen.

Årets Miljöstipendium i Boden

2015-08-29
Fridykare rensar botten på luleälven och tilldelas miljöstipendiet

Pressinbjudan: Face the facts - unga i fängelse berättar

2015-08-17
Bakom statistik och nyhetsrapporteringar om ung kriminalitet finns människor och deras berättelser. Försvarsmuseums nya utställning Face the facts bygger på unga intagnas egna berättelser, om deras liv och vägen till kriminalitet. Varför blev det som det blev och när började det gå snett?

Bodens kommun vill underlätta för fritidsbåtar längs Lule älv

2015-08-13
Nästa sommar kan det bli enklare att färdas längs Lule älv från Boden ut mot kusten. Bodens kommun överväger att markera farleden med bojar eller sjömärken.

Ännu bättre möjligheter till friluftsliv och ytterligare skäl att bosätta sig i Boden är motiv som ligger bakom tankarna.

Bodens kommun kommenterar bärplockarnas situation

2015-08-05
Kommunen bekräftar att bulgariska bärplockare kontaktat Socialförvaltningen. Av sekretesskäl kan vi inte kommentera vilken typ av stöd personerna önskar.

Överklagad detaljplan riskerar bromsa Bodens utveckling

2015-07-07
Detaljplanen för villatomterna i kv Brännan på Sävastön överklagas. Därmed stannar processen upp och även om planen bifalls uppstår en rejäl försening. Det bekymrar Bodens kommunalråd Inge Andersson:

- Det är demokratins villkor, men får vi inte fram tomtmark bromsas Bodens utveckling. Då blir tillväxten sämre och möjligheten att ge god service påverkas.

Pressinbjudan: Trygghetsronden går i sommar

2015-06-09
I sommar går en trygghetsrond några kvällar i veckan i centrala Boden. Målet är att skapa en trygg och trivsam miljö när turisttrycket är som störst. Media välkomnas till en pressträff onsdag 10 juni för att få veta mer om trygghetsronderingen.

Ny skolchef i Boden

2015-06-08
Magnus Åkerlund tar över ansvaret för utbildningsverksamheten i Boden. Han tillträder som skolchef från 1 september. "Vi är glada att ha kunnat knyta Magnus Åkerlund till kommunens organisation. Han har många erfarenheter som kommer att bidra till en positiv utveckling i Boden", säger kommunchef Anders Sandberg. Magnus Åkerlund kommer närmast från barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå kommun.

Bodenappen är här

2015-06-08
Efter ett förslag från ungdomsfullmäktige har Bodens kommun nu tagit fram en egen app. Den hjälper dig som bodensare att bland annat kommunicera med kommunen, använda e-tjänster, kolla matsedlar och se lediga jobb i Boden.

Kommunen gläder sig åt växande datacenterindustri i Boden

2015-06-03
Kommunledningen i Boden hälsar beskedet om KnCMiners expansion med stor tillfredsställelse.
"Satsningen är ett kvitto på att Boden och The Node Pole är en av världens absolut bästa platser för datacenter", säger kommunstyrelsens ordförande Inge Andersson.

Nytt arbetssätt inom hemtjänsten i Bodens kommun

2015-05-28
Socialförvaltningen har utvecklat ett nytt arbetssätt inom hemtjänsten. Genom detta kommer såväl kvaliteten på biståndsbedömningen som utförandet av hemtjänstinsatsen att förbättras.

Mindre arbetsbelastning för lärare i Boden

2015-05-27
Fjolårets införande av en central rättning av nationella prov blev en succé. I år beslutar därför utbildningsförvaltningen i Bodens kommun att utöka.
- Vi minskar arbetsbelastningen för lärarna ute i skolorna och vi säkrar att det blir en mer likvärdig bedömning av proven.
Bodens kommun var en av de första i landet att genomföra central rättning och fler kommuner börjar nu ta efter.

Säkrare rättning av nationella prov

2015-05-26

Fjolårets införande av en central rättning av nationella prov blev en succé. I år beslutar därför utbildningsförvaltningen i Bodens kommun att utöka.
- Vi minskar arbetsbelastningen för lärarna ute i skolorna och vi säkrar att det blir en mer likvärdig bedömning av proven.
Bodens kommun var en av de första i landet att genomföra central rättning och fler kommuner börjar nu ta efter.

Nytt ramavtal för markarbeten i Boden

2015-05-12
Bodens kommun har valt BDX som entreprenör för sitt markavtal, där företaget ska utföra mark- och beläggningsarbeten inom kommunen. Avtalet är på två år med en möjlig förlängning på ytterligare två år.

Pressinbjudan - Aktiviteter för äldre i Bodens kommun

2015-05-07
Socialförvaltningen presenterar Dagcentralens förändrade innehåll samt övriga aktiviteter för äldre i Bodens kommun.

Pressinbjudan: Landshövdingen kommer till Boden

2015-04-27
På torsdag, 30 april, kommer landshövdingen till Boden under sin årliga rundresa till Norrbottens kommuner. I Boden får kommunledningen chans att diskutera aktuella frågor med landshövding Sven-Erik Österberg. Pressen inbjuds till frågestund kl 12.00 på Kvarnängen.

Augustpristagaren Kristina Sandberg på Bodens stadsbibliotek

2015-04-27
Ikväll måndag 27/4 besöker årets Augustpristagare Kristina Sandberg Bodens stadsbibliotek.

Världsbokvecka på Bodens bibliotek

2015-04-21
Bodens bibliotek firar Världsbokveckan. Det innebär startskottet för Norrbotten läser, länets stora läslustkampanj. Det blir också premiär för våra bokcirkelkassar. Dessutom skänker biblioteket bort gallrade böcker till besökare på stadsbiblioteket.

Positiv signal från regeringen om SFI

2015-04-15
Bodens kommun har uppvaktat regeringen om ökande kostnader för att ordna svenskundervisning för flyktingar som inte får kommunplacering. I vårbudgeten föreslås 50 miljoner kr i ökat anslag för att täcka sådana kostnader.
- Regeringen har lyssnat på oss, kommenterar kommunalrådet Inge Andersson budgetförslaget.

Trafikledningscentralen blir kvar i Boden

2015-03-27
I dag meddelade Trafikverket att samtliga åtta trafikledningscentraler i landet blir kvar, inkluderat den i Boden. Man kommer även fortsätta utveckla dem genom att installera nya ledningssystem. "Ett glädjande besked", säger Inge Andersson, kommunalråd Boden.

Stort intresse för nya tomter på Södra Lillgärdan, Sävastön

2015-03-26
Kl 9:00 på onsdagen släppte Bodens kommun 17 bostadstomter till försäljning på Södra Lillgärdan på Sävastön. Intresset för tomterna är stort och redan efter 30 min var 13 tomter bokade.

Björknäsgymnasiet ordnar vild kocktävling vid Luleälven

2015-03-23
På torsdag, 26 mars, möts kockelever från hela landet i Boden för Vildmarkens kocktävling. På Ängsholmen vid Luleälven ska eleverna tillaga exklusiva måltider över öppen eld med råvaror från vildmarken som bas. Ängesholmen kommer under tävlingen att byta skepnad till ett militärläger á la den populära 70-talsserien Mash.

Framtid Boden och lokal UF-mässa

2015-02-24
På torsdag samlas ca 70 utställare på Hildursborg när det är premiär för den nya arbetsmarknads- och utbildningsmässan. Tobias "Tejbz" Öjerfalk och Noomi Hedlund, VD Dalhalla Opera kommer att föreläsa för besökarna om deras väg till var de är idag

Lavergruvan, bredbandsutbyggnad och mjölkböndernas överlevnad

2015-02-19
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och Landshövding Sven-Erik Österberg kommer imorgon till Bodens kommuns konferens med temat: ”Samverkan & Attraktionskraft Boden. Fokus under dessa dagar ligger på att framhäva, diskutera och utveckla de möjligheter och problem som landsbygden och glesbygden står inför.

Bodens kommunledning uppvaktar om SFI

2015-01-27
Igår uppvaktade representanter för kommunledningen arbetsmarknadsdepartementet. Frågan var de förändrade statsbidragen för svenska för invandrare (SFI). Det kan bli dramatiska förändringar om det inte blir en förändring och det är bråttom.

Fortsatta samtal i Boden

2015-01-23
Efter samtal och krav har nio sjuksköterskor vid hemsjukvården sagt upp sig från Bodens kommun. Det skedde i dag klockan 13.00 och efter det har arbetsgivaren haft en MBL 11- förhandling med Vårdförbundet. Fokus för den förhandlingen var semesterperioder.

Bodens kommun tvåa i SM i telefoni och kundservice

2015-01-22
Vid dagens prisutdelning i SM i telefoni och kundservice tog Bodens kommunväxel en andra placering.

Kulturvåren på försvarsmuseet och stadsbiblioteket

2015-01-20
Kulturenheten presenterar med stolthet vårens kulturprogram. I bibliotekets utbud hittar vi bland annat årets Augustpristagare: Kristina Sandberg och på försvarsmuseet öppnar en ny fotoutställning om krigsfångar i Karlsvik 1945.

Idrottsföreningar i Boden säger nej till mobbning, kränkningar och diskriminering!

2015-01-16
Sävast Ski Team och Bodens BK Handboll vill att alla barn och unga ska vara trygga i föreningens verksamhet. Ingen ska behöva känna sig utanför eller att den inte duger. Därför har föreningarna jobbat fram konkreta handlingsplaner, som ska ge beredskap och rutiner för att förebygga, upptäcka och hantera mobbning, kränkningar och diskriminering. För att få delaktighet och verklig förankring har unga aktiva och spelare varit med i jobbet.

Studenter tävlar om bästa affärsplan på Bodens näringslivsdag 15 januari

2015-01-13
Under dagen kommer bland annat 100 studenter från Luleå tekniska universitet att tävla om bästa affärsidé. Studenterna har tagit fram affärsplaner på temat hållbar utveckling som ska presenteras för Bodens företagare.

Genvägenopendocument, year=2015