Senast uppdaterad: 10/03/2016
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Svartbjörnsbyn


Karetvägen i Svartbjörnsbyn
Karetvägen i Svartbjörnsbyn

Byn har utvecklats från att ha varit en jordbruksby till att idag mest likna ett bostadsområde med blandad bebyggelse. Många av de gamla husen står fortfarande kvar- det äldsta huset är byggt i början av 1700-talet.

Området är barnvänligt med lekplatser, fotbollsplaner, hockeyrink och badplats. Mitt i byn finns Svartbjörnsbyns skola, dagis och fritids. Granne med skolan ligger byns samlingspunkt Perbackagården. Namnet kommer från en man som hette "Per i backen" och bodde på denna plats.

Numera finns bara en mjölkbonde kvar i byn. Däremot finns några gårdar kvar där man fortfarande odlar sin mark och i vissa fall även har hästar. På en av gårdarna utanför bykärnan driver man en bärodling, där man odlar jordgubbar för självplock och försäljning. I byn finns även en mataffär och ett par andra småföretag.

Svartbjörnsbyn har ett rikt föreningsliv med inriktning på dart, skoter, körsång, skidåkning, ishockey och bandy. Svartbjörnbyns IF har blivit norrlandsmästare i rinkbandy och för ett antal år sedan bestod svenska landslaget i rinkbandy enbart av spelare från SIF. Här finns en fantastisk natur, skog och mark att vandra i, sjöar att bada och fiska i samt berg att klättra upp på och blicka ut över härligheten.

I Svartbjörnsbyn bor 1 112 personer.

Björn Svarte
Tord Norberg 0921-194 03
Laduvägen 5
961 42 BODEN
E-post: cl.persson@bdtv.se


Genvägen