Senast uppdaterad: 10/03/2016
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Alträsk


Gamla skolan i Alträsk 
Gamla skolan i Alträsk

Alträsket och den kringliggande byn med samma namn ligger ca 80 m över havet. Sjön är den största i Alåns vattensystem. Denna natursköna plats ligger ca 20 km sydväst om Boden. Drygt 100 fastigheter ligger utspridda runt sjön. Alträsket är känt för sitt fina fiske med stora gäddor, gös och öring.

Redan för 7000 år sedan började folk söka sig till denna plats för att finna sitt uppehälle. Lämningar från den tiden är utgrävda och boplatserna är idag dokumenterade. Litteratur om detta finns att köpa.

Hattberget söder om byn är ett populärt utflyktsmål. Från dess topp kan man se stora delar av fyrkantens fina natur, från kust till inland. Äventyrsfulla vattendrag för bl. a. kanotfärder kan erbjudas i anslutning till Alträsket. Det var också här som Kjell Sundvall fann en del av de miljöer som passade in i den svenska långfilmen "Jägarna", som spelades in under sommaren 1995. Vardagssysselsättningar i byn är hönseriet, skogsprodukter, jordberedningsmaskiner, lantbruk, skogsbruk samt kontors-och företagsadministration. Här finns totalt fyra företag.

I byn bor för närvarande 45 personer. Sommarstugeägare med familjer är ca 130 personer.

Alträsk Bya-och fiskevårdsförening
Chatarina Berglund 0921-48 10 28
Alträsk 218
961 95  BODEN
E-post: 0921481028@telia.com

 


Genvägen