Senast uppdaterad: 10/03/2016
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Degerbäcken


Degerbäckens badplats
Degerbäckens badplats*

Degerbäcken är en ca 200 år gammal by på södra sidan om Luleälven, 15 km från Boden. Det har varit en typisk jordbruks- och skogsbruksbygd. Ett tegelbruk fanns en gång i byn. Ångbåt trafikerade i seklets början älven mellan Hednoret och Edefors. Affär fanns i byn fram till 1989. Många unga människor har flyttat hit. Gammal och ny bebyggelse blandas i byn på ett trivsamt sätt.

Den nedlagda skolan fungerar som byalokal för bybornas aktiviteter. Intresseföreningen i byn driver byagården och där finns många aktiviteter att tillgå. I byn finns t ex badplats, båtbrygga och skidspår. Karlberg ligger 5 km från byn. När järnvägen blev färdig för ca 100 år sedan fick Karlberg namnet Degerbäckens station. Tågen stannar inte längre vid Degerbäckens station.

I Degerbäcken anordnas vinter-, höst- och sommarfest som är återkommande i samband med lämplig aktivitet så som brännboll och isfisketävling.

I Degerbäcken finns ca 100 hushåll.

* Badplatsen i Degerbäcken är inte längre kommunal. Badplatsen går inte att nå med fordon utan nås endast via gångväg eller båt.Degerbäckens Intresseförening

Pär Degerlund 073-3375477
Degerbäckens by 34
961 95 BODEN 

Genvägen