Senast uppdaterad: 01/25/2018
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Registrera företag


Företagsform

Valet av företagsform beror bland annat på vad du ska syssla med, om ni är flera personer och vilken ekonomisk risk som företagare du är beredd på att ta. Oavsett vilken företagsform du väljer måste du ansökan om F-skatt hos Skatteverket.

Aktiebolaget är en företagsform där ägarna inte riskerar annat än det insatta kapitalet om företaget går överstyr. Denna bolagsform bör användas om verksamheten kräver stor upplåning eller har anställda.

Enskild firma fungerar bra om man avser att starta upp en verksamhet som enda ägaren och har litet upplåningsbehov. Vid enskild firma står ägaren personligen ansvarig för företagets skulder.

Handelsbolag fungerar på samma sätt som enskild firma fast där är man fler ägare. Det är viktigt att göra ett handelsbolagsavtal som reglerar hur vinsten ska delas, vad som händer om någon vill gå ur bolaget, sjukdomsfall etc. Handelsbolag och enskild firma är enklare att administrera redovisningsmässigt än vad aktiebolaget är.

 

verksamt.se 

Verksamt.se - Bolagsverkets, Skatteverkets och Tillväxtverkets tjänst

Här finns information för dig som ska starta företag och du får hjälp att fylla i anmälningar och ansökningar. Du kan också lämna dina uppgifter elektroniskt på Verksamt.se Öppnas i nytt fönster


Genvägen