Senast uppdaterad: 03/10/2017
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

ICE för snabb kontakt


ICE för snabb kontaktMånga gånger har räddningstjänstpersonal, ambulansförare och poliser svårt att få tag i anhöriga till skadade som inte är kontaktbara efter en olycka. ICE, är en förkortning som sätts framför mobiltelefonnumret till en anhörig. Därmed är det möjligt för räddningspersonal att snabbt få kontakt med någon närstående när ett olycksfall har inträffat.


Förkortningen ICE står för In Case of Emergency.

Proceduren är enkel. Genom att lägga in förkortningen ICE - In Case of Emergency - i mobiltelefonens adressbok vid telefonnumret till en anhörig, går det snabbt att få fram vem som ska kontaktas. Dessutom kan rätt person bistå sjukvårdare om den skadades eventuella allergier, sjukdomar m m.

Det är viktigt att använda landsnummer (+46 för kontakter i Sverige) och engelska som språk så att funktionen även är tillgänglig i utlandet.

Så här gör man för att lägga in ICE.

  • Lägg till en ny kontakt i telefonboken
  • Skriv ICE 1 och t ex wife samt namn och nummer (+46 följt av numret utan den första nollan i riktnumret)
  • Skriv in fler kontakter - ICE 2 osv.
  • Informera dina ICE-kontakter om att du lagt in dem

Om du inte vill att mobiltelefonen presenterar din kontaktpersoner som ICE när de ringer kan man lägga in tecknet * direkt efter numret.
Numret fungerar ändå om man behöver ringa din ICE-kontakt i en allvarlig situation.

Det finns vissa risker med att lägga in ICE. Du kan till exempel inte ha knapplås med PIN-kod och då finns ju risken att någon stjäl telefonen och sedan använder den. Den risken ska dock ställas mot den ökade trygghet som ICE ger vid en allvarlig situation.


Genvägen