Senast uppdaterad: 02/07/2018
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

VMA-Signal. Viktigt meddelande till allmänheten.


Från 1 september 2014 kan du få information och varning via din telefon.

  
Bild på en telefon med en VMA tuta

I ett första steg kan alla varnas via fast telefoni med ett röstmeddelande, men på längre sikt kommer även positionering av din mobiltelefon att avgöra om du ska varnas.

Kommunen gör naturligtvis allt som står i vår makt för att förebygga kriser. Men ibland är både oturen och olyckan framme. Då gäller det att hantera situationen så snabbt som möjligt, även information och varningar. Därför använder vi ett system som heter VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, bestående av radio, tv och ljudsignaler utomhus (Hesa Fredrik).

Snabbare varning ger ökad trygghet.
För att nå ut till ännu fler människor vid en stor händelse och ytterligare öka tryggheten, kompletteras nu VMA med varningar via telefon.

Det innebär att du kan bli varnad direkt om något händer i ditt område.

Mer information om VMA hittar du under länken här:
www.sosalarm.se/Nytt-system-for-VMA

 
Räddningstjänsten har ansvaret för aktivering av VMA-signalen. VMA står för Viktigt Meddelande till Allmänheten. Larmningen sker centralt från Räddningsstationen och ljuder över Bodens tätort. I Boden finns 30 fasta larmtyfoner  utplacerade i tätorten.

Viktigt meddelande
När en fara hotar, i både fred och krig, kan allmänheten i Boden snabbt varnas med hjälp av utomhuslarmet "Viktigt meddelande". Signalen används när till exempel en brand med kraftig rökutveckling uppstått. Signalen ljuder i 7 sekunder och därefter 14 sekunders tystnad. Det pågår i minst 2 minuter.  

När du hör signalen ska du:

  • gå in  
  • lyssna på radio
  • stänga dörrar, fönster och ventilation.

"Faran över" signaleras med en lång ton som varar i cirka 30-40 sekunder.

Provning av VMA-signal
Viktigt meddelande-signalen, följd av signalen "Faran över", provas första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Under år 2018 sker det den 5 mars, 4 juni, 3 september och 3 december klockan 15.00.

Informationen kan även komma via Svt nordnytt, Text Tv, Tv4 lokalt, Sveriges Radio P4 norrbotten


Genvägen