Senast uppdaterad: 03/10/2017
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Dammhaveriplanering


Mottagningsplan för Skelleftebor

Kommunen fick en förfrågan under 2013 av Skellefteå kommun att ta emot 6700 Skelleftebor i händelse av dammbrott i Skellefte älv. Kommunstyrelsen beslutade i 2013-05-20 § 70 att kommunen kan ta emot och därmed göra planer för mottagandet. Planen är framtagen i samverkan med Frivilliga Resursgruppen och delgivits andra myndigheter. Planen kan öppnas i menyspalten till vänster.

Kommunövergripande dammhaveriplan

Kommunen har sammanställt en kommunövergripande dammhaveriplan, den beskriver konsekvenserna och åtgärderna vid ett dammbrott i Luleälv. Planen kan öppnas i menyspalten till vänster.

Dammbrottsbroschyr aktuell från 2012

En ny broschyr som beskriver hur Boden ska utrymmas vid ett stort dammbrott skickades till alla hushåll i början av december. Broschyren är ett samarbetsprojekt mellan Luleå, Boden, Länsstyrelsen och Vattenfall.

An English version of information if a dam breaks you can open in the left menu.!

Översyn av dammhaveriplanen

Bodens kommun reviderar för närvarande dammhaveriplanen. Revideringsarbetet sker i samarbete med Länsstyrelsen, Landstinget, Trafikverket, Vattenfall, Polisen, Försvarsmakten, Jokkmokks, Gällivare och Luleå kommun som också drabbas vid ett större dammhaveri i Lule älv. Vattenfall har initierat ett samarbete där nya tekniska hjälpmedel ska ge kommunerna möjlighet att simulera vattenmängder och vattnets utbredning vid olika scenarier. 

Vid ett "värsta scenario" d.v.s. om Suorvadammen brister stiger vattnet ca 10 meter kring centrum. Det innebär bl.a. att ställverket i Sävast slås ut och då förlorar stora delar av Bodens kommun strömförsörjningen under lång tid.

Bodens kommun har fått klart med mottagarkommuner vid utrymning. Alla ska utrymma till Kalix för att sedan få ny information var övernattning kommer ske. Orter som kan bli aktuella förutom Kalix är Pajala, Överkalix, Haparanda och Övertorneå. För vissa kan det bli aktuellt med orter i Finland. För omsorgen ska utrymning ske till Älvsby kommun. Luleå kommun utrymmnr söderut till Piteå, Skellefteå, Umeå, Lycksele, Arvidsjaur och Arjeplog.

 


Genvägen