Senast uppdaterad: 09/14/2017
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Film och foto


Film

Folkets hus GunnarsbynSagabiografen

Boden är en intressant filmkommun som genom åren har tillhandahållit många miljöer till flera svenska långfilmer som exempelvis Elina, Trädälskaren och Så ock på jorden. Under 2017 flyttade dessutom Filmpool Nord sin filmstudio till Sävast.

I Boden finns idag en av de få bevarade stora biosalongerna i Sverige, Sagabiografen. Biografen är digitaliserad, har ett bra surroundljud och är en av få biografer som visar direktsänd opera. Lokalen har totalt 424 sittplatser samt 4 rullstolsplatser och är belägen inne på Folkets Hus i Boden. Utöver biovisningarna av Folkets Hus så anordnar även föreningen Bodens Filmstudio visningar av filmer från hela världen.

Gunnarsbyn är i sin tur troligen den minsta orten i Sverige med en digital biografanläggning. Byn har 172 invånare, och i hela Gunnarsbyns församling finns 637 invånare. Upptagningsområdet för biografen är dock väsentligt större rent geografisk och omfattar bland annat Luleå kommun, Jokkmokk och Gällivare.

Foto

I Boden finns det gott om vackra motiv att fotografera för den som är fotointresserad. Bodens första etablerade fotograf, Maria Hällgren, öppnade stadens första fotoateljé redan 1887 och i kommunens bildarkiv finns gott om svartvita fotografier från slutet av 1800-talet fram till 1960. 

Utöver de yrkesverksamma fotograferna i Boden så finns även en ideell förening i staden vid namn Bodens Fotoklubb. Föreningen ordnar bland annat kurser, utflykter och fotoutställningar med fotografier av dess medlemmar. Länk till föreningens hemsida hittar du i spalten till höger.


Länkar


Genvägen