Senast uppdaterad: 02/21/2018
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Litteratur

Från Boden kommer flera kända författare med bland annat nobelpristagaren Eyvind Johnson och Svenska Akademiens Peter Englund i spetsen. Varje år arrangeras det dessutom ett flertal författarbesök i Boden, där intresserade kan möta både nya som etablerade författare från kommunen. 


Författare från Boden

Eyvind Johnson��ppnas i nytt f��nster, Nobelpristagare i litteratur 1974 och en av 1900-talslitteraturens största namn i Sverige, föddes och växte upp i Boden. Miljöerna här skildras också i en del av hans böcker.

Peter Englund��ppnas i nytt f��nster, historiker och författare. Pristagare av bland annat Augustpriset 1993. Valdes in till Svenska Akademien 2002. Sedan 2009 är han även Svenska Akademiens ständige sekreterare. Föddes och växte upp i Boden.

Birger Vikström��ppnas i nytt f��nster, född i Bredåker men tillbringade barndomen i Västerbotten och återvände till Boden i ungdomen. Sveriges Mark Twain har han bland annat kallats, en av de få humoristerna i Sverige.

Andrea Lundgren��ppnas i nytt f��nster, född och uppväxt i Boden. Bor numera i Stockholm. Författare och litteraturkritiker. De norrbottniska skogarna beskrivs i hennes böcker.

Ulla Ekh��ppnas i nytt f��nster, från Överstbyn, vardagens poet. Hennes texter benämns ofta som vardagsnära.

Arthur Landfors��ppnas i nytt f��nster, från Edefors, Sveriges enda emigrantpoet. Han återvände några gånger under 60-talet till Boden och Edefors.

Stina Aronson��ppnas i nytt f��nsteron, tillbringade några år på Sandträsk sanatorium där hennes make var chefsläkare och fick stoff till Hitom himlen.

Bengt V Wall��ppnas i nytt f��nster, lärare, musiker, dramatiker boende i Stockholm. Har tre självbiografiska böcker som startar i Boden, den första heter Musikens makt.

Arnold RörlingÖppnas i nytt fönster, en av få arbetarförfattare från Boden, skrev även historiska skildringar på senare dagar.

Jenny RognebyÖppnas i nytt fönster uppväxt i Boden.


Länkar


Genvägen