Senast uppdaterad: 10/08/2014
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

EU-projekt


EU- projekt Hållbar utveckling 2010-2012

Under två år, 2010-2012, bedriver vi ett EU-projekt som handlar om att ta hand om vår miljö. Vi arbetar för en hållbar utveckling och barnen får med sig viktig kunskap för framtiden.

I projektet samarbetar vi med förskolor i Krakow, Polen och i Malaga, Spanien. Under första terminen arbetade vi med att upptäcka och lära i naturen. Vi gick till "vår" skog här i närheten där vi lekte och lärde oss.

En dag hittade vi en nallebjörn som hade skadat sin tass på en kapsyl. Han ville att vi skulle ta med honom till förskolan, så han fick komma in och värma sig och bli frisk i sin tass. Teddy, som han heter, fick sig ett eget hus som barnen byggde åt honom.

I skogen har vi upptäckt att det finns en hel del skräp. Vi har pratat om vad som gäller angående lämna skräp efter sig och konsekvenserna av det. Barnen har samlat både naturmaterial och skräp. Av det har vi gjort två olika tavlor där vi jämfört våra "fynd".

I slutet av terminen hade vi vår första partnerträff då våra kollegor från Polen och Spanien kom till Boden. Vi jämförde våra arbeten och lärde oss av varandra. Det var mycket lärorikt!

Kommande termin (våren 2011) kommer projektet att fokusera på återvinning. Barnen kommer att få skapa av återvinningsmaterial och de får lära sig om källsortering och kompostering. Projektgruppen kommer att träffas i Polen i mars och i Spanien i maj.

-----------------------

Mars 2011

Nu har vi arbetat med återvinning. Vi har startat en miniåtervinningsstation på avdelningen och barnen skapar av det materialet. Alla barnen arbetar på något sätt med återvinning och miljö. Vi har pratat om varför vi återvinner och vad det blir av det som vi kastar på återvinningsstationen.

När vi besökte förskolan i Krakow fick vi vara med på deras avslutningsfest när det gällde återvinningsskapandet, Green party. Barnen hade på sig kläder som föräldrarna hjälpt dem att skapa av återvinningsmaterial. Vi fick också göra våra egna kläder till festen. Barnen hade även skapat dekorationerna till festen själva, av återvinningsmaterial.

Teddy fick två nya kompisar, åsnan från Malaga och älgen från Krakow. Under en sightseeing i Krakow hittade han en vän som är en drake. Han fick följa med oss till Sverige och ska berätta om sin historia. Det verkar vara något spännande.

Planen för resten av terminen är att fortsätta jobba med återvinningsmaterial och kompostering.

--------------------------------

September 2011

Under förra terminen fortsatte vi arbetet med återvinning och kompostering. Alla barnen, från 1 år, får lära sig att skrapa kvarlämnad mat från sin tallrik i komposthinken. Påsen lämnar vi i komposttunnan.

Femårsgruppen började prata om Sveriges djur och funderade vilka djur vi har omkring oss i naturen. De funderade kring vad de åt och hur de bodde. Vi lärde av varandra och vi slog upp på internet. Varje barn fick välja ett djur de ville skapa av återvinningsmaterial och de skapade de mest fantasifulla djur.

Som avslutning av terminen hade vi vernissage på det alla grupper hade arbetat med under terminen.

Under höstterminen handlar projektet om träd och papper. Barnen har besökt skogen och undersökt träd. Vi har sett att de ser olika ut och att det finns barrträd och lövträd. Vi har lärt oss namnen på en del av träden. I skogen upptäcker vi även andra saker, som svampar (vilket svampår vi haft i år!), insekter och andra växter. Vi leker och lär!

Barnen har även fått lära sig ett nytt ord; fotosyntes. Många hade frågor kring lövens olika färger under hösten. Vi har berättat en saga om Kocken Klorofyll som hjälper barnen att få ett hum om vad som händer i löven och träden under hösten.

Barnen har skapat träd på olika sätt t ex genom att kalkera löv, klistra höstiga silkespapperstussar, använda händerna som modell till löv, klippt ut en siluett av ett träd. De har även fått reflektera kring ordet fotosyntes och visa upp och berätta för varandra om deras alster.

I alla grupper tar vi upp vikten av att vara snäll mot naturen och att vi "hälsar på i skogen". Vi är gäster där.

I september besökte vi vår polska förskola igen. Det var roligt att träffa alla igen. De polska barnen hade tränat in folkdanser som de dansade för oss. De hade planterat ett nytt träd på förskolegården, tillsammans med barnen. Förhoppningsvis växer det och blir stort och fint.

December 2011

Femårsgruppen har tillverkat eget papper under ett antal veckor. Det började med att barnen fick i uppgift att ta med sig en dagstidning hemifrån. De rev vi i små, små bitar. Bitarna blandade vi med vatten och rörde om med en elvisp, så att det blev en massa av det hela. Massan lade vi på en ram av nät, där vattnet fick rinna ner i vasken och sedan plattade vi till massan i ramen. Pappret som då blev kvar fick torka på små filtar i några dagar. Av några papper ska vi skicka julkort till våra vänner i Krakow och Malaga. Barnen har fått måla en jultavla på "sitt" papper som vi har satt upp på vår vägg i 5-årsrummet.

Vi kom fram till att det är ganska bra att lämna våra gamla tidningar på återvinningsstationen för då ÅTERANVÄNDER vi dem till nya tidningar och papper!

Snart börjar det närma sig slutet av projektet. Vi håller på att planera nästa resa till Malaga just nu. Den blir i slutet av februari. Då ska vi presentera våra arbeten om träd och papper för varandra.

Mars 2012

Nu har vi kommit tillbaka från vårt besök i Malaga. Där fick vi lära oss lite om deras traditioner. Barnen spelade upp en föreställning om tjurfäktning och vi fick även se danser som bl.a. flamenco. Både de spanska barnen och de polska barnen hade arbetat med återvinning av papper. Vi fick en fin tavla gjord av eget papper av spanjorerna och Alla hjärtans dagskort gjort på eget papper av polackerna!

Vi visade också upp våra vanligaste träd för varandra och hur vi jobbat med dem tillsammans med barnen.

Här hemma på förskolan har vi jobbat vidare på vårt landskap som vi håller på att göra till våra djur som vi gjorde förra våren. Barnen har fått samarbeta två och två.

I april har vi tänkt ha ett vernissage där vi presenterar hela projektet för er föräldrar.

April 2012

Projektgruppen var på ett besök till Krakow veckan innan påsk. Där fick vi delta i aktiviteter med barnen som den här gången handlade om påsken. Vi fick även besöka en lokal grönsaksodlare och se hur de arbetar med det.

I slutet av april bjöd vi in föräldrar, pedagoger, press och andra intresserade till vernissage av vårt tvååriga projekt. Det blev stor uppslutning. Barnen visade upp deras arbeten för gästerna och det var väldigt lyckat. Tidningen Kuriren gjorde också en artikel om oss.

Sedan var det dags för projektets sista partnermöte. Den här gången var det här i Boden. Våra projektpartners från Malaga och Krakow kom hit kring Valborg och vi summerade hela projektet med att det hade varit lyckat från alla håll. Alla var även intresserade att fortsätta samarbeta i fler projekt. Under besöket fick gästerna se förskolan och några barn (många var lediga under Valborgsmässoafton). De fick även äta svenska rätter som smörgåstårta, torkat renkött, älgfärsburgare och palt. Det var uppskattat. Vi åkte och besökte Treehotel i Harads och Storforsen. Under vår bilfärd fick vi se ren, älg, en räv, olika fåglar och (vad några tror) en björnunge (som sprang över vägen och försvann väldigt snabbt.....

Nu är det kvar att skriva slutrapport och trycka upp miljöboken som sammanställer hela projektet. Slutdatum på det är sista september.

Det har varit väldigt lärorikt och roligt att jobba med projektet. Genom barnintervjuerna ser vi att barnen lärt sig massor och vi hör att de är medvetna om att ta hand om naturen och plocka upp efter sig i skog och mark.

 


Genvägen