Senast uppdaterad: 10/08/2014
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Praktisk info om Harads förskola


När ert barn börjar på förskolan är kanske en del ni funderar över. Det kanske är första gången som ni lämnar ert barn till en förskola? Harads fsk utsikt

Här finner du lite information om öppettider, inskolning, sjuka barn, kläder osv.

Vi hoppas ni kommer att trivas och att vi får ett gott samarbete. Undrar ni över något så är det bara att fråga. Inga frågor är dumma frågor.   

Våra öppettider baseras på föräldrarnas arbetstider / studietider. Därför är det viktigt att vi har ett schema på barnet / barnen som stämmer. Vid föräldrars semester och lediga dagar är barnen också lediga.

Vissa dagar är förskolan stängd. Detta gäller ordinarie helgdagar, ex. jul och midsommarafton.

Meddela i god tid ändrade tider.

Förskolan har stängt två heldagar per år då personalen ges tillfälle att planera och utvärdera verksamheten.

Inskolning: Att börja i förskolan innebär för ditt barn nya upplevelser i en ny miljö. Det är viktigt att barnet får ta tid på sig att vänja sig vid tillvaron på förskolan. Inskolningsperiodens längd kan variera beroende på varje barns behov. Den kan variera mellan 1 till 2 veckor, kanske längre i vissa fall. I början av inskolningen är det bäst för barnet att mamma eller pappa är med under de första dagarna på förskolan. Inskolningstiden är grunden för en bra förskolevistelse för ditt barn och ett bra samarbete mellan hemmet och förskolan. En personal tar emot första dagen, sedan ansvarar hela arbetslaget för att de nya barnen kommer in i vardagen på förskolan. 

Parkering av bilar: Vid lämning och hämtning av barn ska bilar parkeras vid badhuset eller vid tallen, det är ej tillåtet att köra in på skolgården.

Hämta och lämna barnet: När ert barn vant sig vid sin nya miljö, är det för det mesta roligt att gå till förskolan. Men vissa dagar kanske det tar emot. För att vi ska förstå och bemöta barnet på bästa sätt, betyder det mycket om ni berättar vilket humör barnet är på eller om något inträffat på morgonen, som kan vara av betydelse för hur barnet känner sig. När ni hämtar barnet berättar vi om vad ert barn varit med om under dagen.

Glöm ej att komma och säga Hej och Hejdå när ni lämnar och hämtar ert barn.

Bra att tänka på när du lämnar ditt barn: Dra inte ut på avskedet. Ditt barn förstår ändå att du kommer att gå . Säg hejdå och gå - var positiv.

Lämna över barnet till personalen, låt inte oss dra barnet ur din famn.

Om ditt barn är ledsen när du går, så gå ändå. Är du orolig ring gärna personalen och hör hur det gått.

Hälsopolicy: För att undvika spridning av magsjuka, influensa, streptokocker, feber och förkylningar vill vi av hänsyn till främst barnens men också personalens hälsa att:

Målsättningen som föräldrar ska ha vid vård av sjukt barn är hellre vara hemma med barnet en dag för mycket än en dag för lite.

Då får dessutom barnet en chans att vara ordentligt pigg innan de kommer tillbaka till förskolan. Detta betyder att feber och förkylda barn ska vara feber och symptomfria i minst ett dygn.

De barn som haft magsjuka ska äta och bajsa normalt ett dygn innan det kommer tillbaka. Om  samtliga föräldrar följer denna policy så kommer vi att få friskare barn, personal och sannolikt även friskare föräldrar.

Blir barnet sjukt under dagen meddelar vi er. Det är därför viktigt för oss att vi har aktuella telefonnummer där vi snabbt kan nå er.

Kläder: Extra kläder går åt och du bör ha ett litet lager i barnets låda, barn arbetar hårt och då ingår det att de smutsar, kletar och blöter ner sig. Vi har också en liten regel – Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder.

Det är därför viktigt med kläder för alla väder och några ombyten.

Bra att ha:

  • Regnkläder / galonisar, stövlar
  • Överdragsbyxor
  • Varm tröja / byxa (fleece), tjocksockor
  • Extra trosor / kalsonger, byxor, tröjor, strumpor.

Märkning av kläder och skor: Då kläder ofta byts och tas på är det inte lätt att veta vilka kläder som tillhör vem. Ofta händer det att föräldrar inhandlat likadana kläder så därför underlättar det för oss om ni märker kläder och skor.

Föräldramöten genomförs en gång per termin. Syftet med dessa möten är att informera, diskutera och skapa utrymme för föräldrar att komma med åsikter och synpunkter. 


Utvecklingssamtal
: Vi erbjuder utvecklingssamtal 1-2 gånger per år. Föräldrar kan utöver dessa vid behov begära utvecklingssamtal när så önskas.

Sekretess: All personal inom förskolan berörs av sekretesslagen, det innebär att vi inte får uppge något om barnets hemförhållanden, hälsotillstånd, ekonomi m.m. Sekretessen gäller även övrig personal, elever och praktikanter.

Verksamhetsstyrelse: Föräldrar har möjlighet att i verksamhetsstyrelsen få information och påverka i frågor som rör Harads förskola och skola.

Talpedagog och specialpedagog besöker ibland förskolan och fungerar som bollplank för personalen omkring barn med särskilda behov. Föräldrar har också möjlighet att kontakta dessa.

Vi vet att ni lämnar det finaste ni har till oss.
Vi lovar att göra ett så bra arbete vi kan och
ni är alltid välkomna till oss om det är något
ni undrar över.

Vi hoppas att vår tid tillsammans kommer att bli
ett fint samarbete och ge barnet många fina
minnen från förskolan.

Grunden för en god kvalité hos oss i förskolan
är en öppen och rak kommunikation
mellan hemmet och personalen. 


Genvägen