Senast uppdaterad: 03/09/2017
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Kost


@microsoft


Det är under förskoletiden som matbeteenden och attityder till mat grundläggs. Eftersom barnen vanligen äter både frukost, lunch och mellanmål på förskolan innebär detta att förskolan har en viktig roll och kan bidra till att barnen grundlägger bra matvanor.

Pedagogiska måltider, då vuxna äter tillsammans med barnen, ger personalen tillfälle att förmedla en positiv attityd till mat och måltider.

Att små barn får i sig näringsriktiga livsmedel är extra viktigt eftersom de har ett stort energibehov samtidigt som de äter små portioner. Därför har barnens tallriksmodell andra proportioner än den vanliga och delas upp i tre delar med lika mängd grönsaker, potatis/ris/pasta och kött/fisk/ägg.

Inom förskolan i Bodens kommun tillagas maten till 80% på den egna enheten och resterande kök får sin mat tillagad och transporterad från ett närliggande tillagningskök.

Maten som serveras på förskolorna i Boden ska följa de råd som Livsmedelsverket tagit fram: Bra mat i förskolan. Råden fungerar som ett stöd till personal som arbetar med måltiderna inom förskolan men riktar sig även till föräldrar.     

Mer ekologisk mat i skolorna

30 procent ekologisk mat i skolan är målet. Under 2016 ser kostavdelningen över så att leverantörerna har ekologiska varor i den omfattning att Bodens kommun kan nå målet så snabbt som möjligt. Till eleverna handlar kostavdelningen mest fisk och mjölk, men inköp av ekologiskt kött ökar.


Genvägen