Senast uppdaterad: 10/07/2010
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Friskvård


Friskvårdsprojektet.

 

Under hösten har vi dragit igång ett friskvårdsprojekt som innebär att eleverna på högstadiet varje dag de är i Gunnarsbyn motionerar ca 15 min på morgonen. Motionen sker i form av promenad i närheten av skolan och som en belöning och en del av projektet bjuds eleverna på frukost i skolrestaurangen. Innan projektets början gjorde vi ett enkelt steptest för att efteråt förhoppningsvis kunna mäta en förändring.

Bakgrunden till projektet är att vi lärare på högstadiet tycker oss märka att många eleverna inte ätit frukost på morgonen och som följd blir många snabbt trötta, smågriniga, hungriga eller får huvudvärk. På förmiddagsrasten går därför många till affären och köper godis eller drickor vilket medför en dämpning av hungern men dessutom en riktig sockertripp. Som många vet dröjer det inte länge föränn hungern är tillbaka och med den kommer också tröttheten, svårigheter att koncentrera sig, huvudvärk och att man lätt blir irriterad. Allt detta är klassiska tecken på att man fått i sig för lite eller fel frukost och kanske inte fått nog med sömn. Blodsockerhalten åker berg och dalbana vilket stressar kroppen enormt mycket.

När det nu gått ett antal veckor på projektet märker vi en markant skillnad. Eleverna som när vi började tyckte det var onödigt och jobbigt att gå på promenad säger nu ingenting utan har accepterat det. Det är riktigt trivsamt att tillsammans gå och prata om allt möjligt. Första dagen var det bara ett par elever som åt frukost från det fantastiska frukostbordet, nu är det ett par stycken som inte äter. Eleverna har överlag blivit mer koncentrerade, arbetsklimatet är lugnare och de flesta får mycket mer gjort nu visst har vi fått minska lite på undervisningstiden men med koncentrerade och harmoniska elever blir inlärningen ändå lika bra eller kanske bättre.

Projektet skall i första hand hålla på fram till höstlovet då gör vi en utvärdering och sen får vi se om det blir en fortsättning.

Tack Mona, Inga-Lill och Thomas för att ni ställer upp för oss och våra tonåringar

/Gustav, Birgit & PeO


Genvägen