Senast uppdaterad: 09/03/2017
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Elever berättar om Musikgymnasiet


 

Lovisa B

Lovisa, Svartlå
-Piano och sång

Jag tänkte välja Samhällsvetarprogrammet men är intresserad av musik vilket ledde till att det blev Estet. I början var jag lite tveksam om det var rätt för mig men nu känns det jättebra och jag trivs  superbra i min klass. Jag får samma behörighet som om jag gått Samhälls men får samtidigt ha kul och utvecklas musikaliskt.

Förra året fick vi vara med om att sätta upp en stor produktion; musikalen Hair, och det var verkligen fantastiskt, och overkligt kul för att vara skola. Pendlingen är inget problem, det enda som är jobbigt är att bussförbindelserna till Svartlå inte är de bästa.

Hannes

Hannes, Sävast
-Klassisk gitarr och elgitarr

Estet är ett väldigt bra program; bra utbildning med bra lärare och trevliga människor.

Jag har utvecklats jättemycket på gitarr under tre terminer och räknar med att fortsätta utvecklas under de tre terminer jag har kvar. Jag har spelat elgitarr sedan jag var 11 men här på Musikgymnasiet har jag även börjat spela klassisk gitarr. Jag har lärt mig noter och musikteori vilket gör jag fått en större förståelse för musiken och blivit mycket bättre på att improvisera.

 

Cornelia

Cornelia, Boden
-Sång

Jag började Estetiska programmet i Luleå för att få se något nytt och komma till en större stad. Sedan hörde jag från mina kompisar att Estet i Boden var bra så jag kom och hälsade på här ett par dagar. Jag kände direkt att stämningen var skönare här och gemenskapen starkare.

Utbildningen som sådan är också minst lika bra och till och med bättre eftersom lärarna känns mycket närmare eleverna här.

 

 

Moira

Moïra Fischer, Zürich, Schweiz
– Fiol

Jag kommer från Schweiz och är utbytesstudent här i Boden detta läsår. Jag valde det Estetiska programmet eftersom jag ville fördjupa mina musikkunskaper samtidigt som jag lär mig svenska och får ta del av den svenska kulturen.

Jag trivs mycket bra och har utvecklats både musikaliskt och personligt. Jag har fått nya kompisar och nya intressen. Jag har till och med blivit intresserad av opera och är numera stammis på Folkets Hus livevisningar från Metropolitanoperan i New York!

 

Johanna

Johanna, Sunderbyn
-Sång och piano

Det är awesome här. Jag vet inte vad jag vill jobba med i framtiden, men Estetiska programmet är en bred utbildning som ger högskole-behörighet samtidigt som jag får hålla på med musik som är kul. Jag var skoltrött hela högstadiet men sedan jag började här har jag inte känt så och det är faktiskt roligt att gå i skolan.

Jag tycker inte att pendlingen är något problem, förutom de gånger bussarna inte går i tid (!). Jag får stiga upp lite tidigare vilket naturligtvis är jobbigt, men får ju en extra halvtimme att lyssna på musik på bussen! Och så kan man ju sova.

Kristoffer

Kristoffer, Gammelstad
-Gitarr och sång

Det är kul att gå här! Jag pendlar ju från Luleå vilket betyder att jag måste stiga upp lite tidigare men det är helt klart värt det.

Vi har många bra kurser och jag har utvecklats väldigt mycket i allt från engelska till gitarr. Alla som går estet är ganska utåtriktade och trevliga vilket gör att det är lätt att umgås med folk.

Jag har egentligen alltid gillat många olika sorters musik men helt klart har jag blivit mer öppen för olika genrer, till exempel jazz som jag inte lyssnade på tidigare.

Hugo

Hugo, Boden
-Bas, sång och gitarr

Det är jättekul att gå Estet Musik! Man lär sig väldigt mycket och får spendera tiden med människor som har samma intresse; musik.

Sedan jag började här har jag utvecklats mycket på mitt huvudinstrument elbas, både teoretiskt och tekniskt.

Jag har också lärt mig att att sjunga på rätt sätt och utvecklat min röst rent tekniskt vilket gör att det har blivit mycket roligare att sjunga. Nu vet jag vad jag håller på med!

 

Agnes

Agnes, Boden
-Cello och piano

Jag är musikintresserad och har spelat cello i kommunala musikskolan sedan årskurs 4. Samtidigt var det viktigt för mig att välja ett högskole-förberedande program eftersom jag inte riktigt vet vad jag vill jobba med i framtiden och då kändes Estiska programmet som ett bra val. 

Jag trivs väldigt bra. Det är lätt att umgås med andra här eftersom alla har musikintresset gemensamt. Jag har gått framåt mycket på mitt instrument på bara ett halvår och jag har börjat våga sjunga inför andra vilket jag inte gjort förr.  

Olof, Sävast
-Trombon

Man utvecklas mycket som person rent socialt. Jag tror att det beror på att man ständigt utmanas både musikaliskt och studiemässigt. Miljön är positiv och vi sporrar varandra till att hela tiden bli bättre.

Efter gymnasiet kan jag tänka mig att antingen satsa på musiken eller läsa vidare på universitetet, och då gärna något inom den naturvetenskapliga sektorn. Efter att ha gått Estetiska programmet finns det ju möjlighet att läsa naturvetenskapligt basår och få samma behörighet som Natur ger. Då har jag ändå fått ägna mig åt musiken i tre år vilket kan vara en chans i livet som aldrig kommer igen.

 


Genvägen