Senast uppdaterad: 01/09/2018
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]
Länk till anslagstavlan

Nu är bygget igång


01/09/2018

I dag den 9 januari togs det första spadtaget. Nu är bygget av Björknäs äldreboende ingång. ”Det är ett litet spadtag för oss men ett stort för Bodens äldre”, säger Inge Andersson, kommunalråd.


Sari Ekblom, Kerstin Stålskog, Inge Andersson och Jonas Jalkander tar ett symboliskt spadtag i snön.

Tillsammans med Sari Ekblom på Peab, Kerstin Stålskog på Norlandia och Jonas Jalkander på Hemsö tar kommunalrådet Inge Andersson det första spadtaget i detta nya bygge, benäget vid den stora gräsytan bakom tennisbanorna på Björknäsområdet. Med på plats finns även kommunalråden Kenneth Backgård och Catarina Ask.

– En vacker vårvinterdag för snart tre år sedan satt jag på Råneälven och pimplade och grubblade över vårt behov av nya äldreboendeplatser. Finns det något annat sätt än de traditionella att lösa det på? Det gör det, säger Inge.
Han tackar också socialförvaltningen, samhällsbyggnadskontoret och framför allt upphandlingsenheten för ett fantastiskt arbete som lett fram till byggstarten.

I november 2019 ska det som benämns som Sveriges modernaste äldreboende stå färdigt och slå upp portarna för första gången. Det ska bli två huskroppar som byggs ihop av en ljus entré med café. I huset ska även finnas en stor samlingssal, orangeri, solrum och inglasad terass. Utanför planeras ett uppvärmt promenadstråk och utegym anpassat för seniorer.

Skiss över Björknäs äldreboende.

Anledningen till bygget är dels en åldrande befolkning som enligt prognosen kommer att innebära allt fler invånare över 80 år. Det nya boendet ska också ersätta de platser som försvinner på Midgårdens äldreboende.

De som kommer att bygga fastigheten är Norlandia, tillsammans med samarbetsparterna Peab och Hemsö.
– Vi vill tacka för förtroendet. För oss fortsätter nu det stora arbetet med att bortsätta planera inför uppförandet av det som kanske ska heta Björknäs äldreboende, namnet är inte helt fastslaget än, säger Kerstin Stålskog, vd på Norlandia.
Som en symbol överräcker hon en gåva till Bodens kommun att förvalta tills bygget är klart - ett ekollon som så småningom ska få växa till ett träd här.  på platsen, som enklast beskrivs som bakom tennisbanorna på Björknäsområdet.

Josefin Wiklund

Tillbaka

Bodens kommun tipsarE-tjänster inom Bodens kommun
Protokoll från Bodens kommun
UpplevBoden.nu
Lämna en synpunkt till Bodens kommun

Genvägen