Senast uppdaterad: 09/17/2013
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Flera nyanser av grönt


09/17/2013

Boden är en grön kommun i flera bemärkelser, med en stark försvarshistoria, omgiven av stora skogar, och inte minst, ett miljöarbete som ligger långt fram. Boden har på bara några år blivit en av Europas främsta kommuner på att hantera, förbränna och återvinna sopor.

Urban Jansson framför biogasbuss

Här har hushållen sorterat sitt hushållsavfall ända sedan 1998. I maj 2007 kunde man börja tanka på världens nordligaste fordonsgasanläggning för biogas.
- Intresset för biogas har verkligen skjutit i höjden. Idag har vi runt 90 kommunala fordon som drivs med biogas. Hela lokaltrafiken körs med biogasbussar och det går runt 100 privata biogasbilar i Boden, säger Urban Jansson, produktionsingenjör vid Bodens biogasanläggning.

Komplett kretslopp
Med sopbilar som drivs på biogas tillverkad av hushållsavfall är kretsloppet komplett. Förutom miljöaspekten är det också en rent ekonomisk fråga.
- Vi har ett pris som ligger fem kronor under bensin- och dieselpriset, säger Urban Jansson.
Det gör att Boden har Sveriges lägsta pris på drivmedel. För pendlare gör det stor skillnad, både i plånboken och miljön.

Miljöturism
Den egna biogasanläggningen och det långt framskridna miljöarbetet lockar också en allt mer ökande miljöturism till Boden.
- Vi har minst två studiebesök varje vecka på biogasanläggningen och vi har fått vara ute och föreläsa i hela Sverige och även utomlands, berättar Urban Jansson.
Kopplingen och närheten till Luleå Tekniska Universitet gör att Boden kan fortsätta ligga i framkant i den miljötekniska utvecklingen.

Norrbottens hållbarhetsvecka 16-22 september 2013

Tillbaka

Genvägen