Senast uppdaterad: 02/04/2015
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Boden Open firar 30 år


02/04/2015

I helgen arrangeras en av Sveriges största karatetävlingar i Boden. Norr om Stockholm finns det bara denna tävling, så vi kan titulera oss norra Skandinaviens största karatetävling, säger tävlingsledaren Fredrik Walter.

Boden Open hålls lördagen 7 februari 2015 i sporthallen Hildursborg i Boden. Tävlingsstart är kl. 09.00 och pågår fram till ca 18.00. Mer information finns på BodensKarateklubb.se


Boden Open 30 år 

Bodens Karateklubb grundades i januari 1979 av Lars-Göran Lasse Bergström, numera bosatt i Södertälje. Till en början tillhörde Klubben stilen Shorin Ryu, som systerklubb till klubben i Upplands Väsby. År 1985 startade Lasse Boden Open under namnet ICA Stinsen Karate Cup. Detta och nästkommande år var tävlingen endast öppen för medlemmar inom Svenska Shorin Ryu. Året efter, 1987, arrangerade klubben DM vilket öppnade upp tävlingen för andra karatestilar. År 1988 bytte tävlingen namn till Boden Open Karate Cup och kom då att bli en öppen tävling för alla karateutövare i Sverige. På Boden Open kan man än idag träffa på dåtidens eldsjälar Ingemar Isaksson och Curt Vestman, Ingemar som domare och Curt som funktionär.

Initialt var Boden Open uteslutande en fighting-tävling för seniorer, men i början av 90-talet introducerades kata (rörelsemönster). Först i senare delen av 90-talet öppnades tävlingen för barn.

Roger Viktorsson, Niklas Bremer och Janne Persson är andra tävlingsledare som utvecklat tävlingen till vad den är idag. Niklas var den som gjorde tävlingen internationell. Genom åren har vi haft många norska och japanska karateka på tävlingen. Den stora mängden japanska tävlande är ett resultat av det utbyte vi haft med Internationella Budo-universitetet i Katsuura. På senare år har Pontus Johanson stått för den japanska kontakten och lockat flera japanska deltagare till tävlingen. Idag arrangeras tävlingen av Mårten Lind och hans klubbmedlemmar.
År 1987 bytte Bodens Karateklubb stil till Hayashi-Ha Shito-Ryu. Efter vår legendariske mästare Teruo Hayashis bortgång år 2004 kom klubben att uppgå i Inoue-Ha Shito-Ryu Keishin-Kai. Sedan tävlingens start har det hänt en hel del inom klubben med bl.a. stilbyten, eldsjälar som kommit och gått, och personer som brutit sig loss för att gå till andra stilar. Trots klubbens brokiga historia och lite udda geografiska läge har vi genom våra hängivna medlemmar lyckats locka deltagare från både Sverige och utomlands till en välarrangerad, rolig och konkurrensmässigt bra tävling.

Tillbaka

Genvägen